Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 16. Az év 197. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737653. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Százéves a kínai film – vándorkiállítás vetítésekkel

Százéves a kínai film – vándorkiállítás vetítésekkel
Tóth Tibor

Június 14–16-a között a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban nemcsak a kiállítás, de három kínai film, egy-egy scifi, történelmi, valamint szerelmes játékfilm is megtekinthető majd a Kínai Népköztársaság megalapításának és a kínai–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából rendezendő fesztiválon. (Nyitó képünk: A Vándorló Föld (plakátrészlet)

Az Uránia moziban megrendezendő ingyenes fesztiválon a Kínai Filmmúzeum a kínai film fejlődésének történetét és eredményeit bemutató nemzetközi vándorkiállítása is megtekinthető, továbbá az érdeklődők részt vehetnek Wang Dan, a Kínai Filmszövetség biztosának a filmipar fejlődéséről szóló előadásán. A nyitó-előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A fesztivál programjai ingyenesen látogathatók, helyfoglalás érkezési sorrendben lehetséges.

A kínai filmről szóló nemzetközi vándorkiállítás 2013 óta járja az útját. Megtekinthető volt az ENSZ genfi székhelyén, Oroszországban, Belaruszban, az Egyesült Államokban, Szerbiában, Nagy-Britanniában, Törökországban, Kanadában és Ukrajnában, most pedig a magyar közönség is megismerkedhet vele.

A kínai filmről szóló kiállítás anyagát a Kínai Filmmúzeum állította össze; ez a világ legnagyobb olyan múzeuma, mely egy ország filmtörténetét mutatja be. A múzeum épületét a kínai film születésének 100. évfordulójára építették: 3,5 hektáron fekszik, beépített területe közel 38 ezer négyzetméter. A huszonegy kiállítótermében berendezett kiállítás kereken három kilométer hosszú. A múzeum küldetése a kínai film fejlődéstörténetének bemutatása, a filmtechnika megismertetése, a filmkultúra terjesztése.

A kínai film 1905-i születése óta a kínai filmesek az eltelt több mint 100 év alatt elképesztő utat tettek meg a filmművészet és filmtechnika területén. A kiállítás különlegességét az is adja, hogy nem egyszerűen a kínai filmtörténelem fontos, reprezentatív művei láthatók, nem csupán a kiváló filmesek ismerhetők meg általa, de a filmtörténeten keresztül Kína legutóbbi száz évének történelme is. Dicsőségek és álmok, különösen pedig az, ahogy a reform és a nyitás politikája kezdődött, új korszakot hozva a filmkészítésben is.

„A kiállítás célja, hogy más nézőpontból is megmutassuk a világnak, most éppen Magyarországnak, a kínai társadalom fejlődését, a hagyományos kínai kultúrát és az egyszerű kínaiak érzelmi életét” – mondta a kiállításról Csen Csi-kjang, a Kínai Filmmúzeum kurátora. „Szeretnénk, ha magyar barátaink ezáltal jobban megismernék a kínai filmet és kultúrát, szeretnénk, és a két nép még jobban megértené egymást. Nem titkolt szándékunk, hogy a két ország elmélyültebb együttműködést folytasson filmes területen, és hogy ezzel is cselekvően hozzájáruljunk a kínai–magyar barátság fejlesztéséhez.”

A kiállítás június 14–16-a között tekinthető meg a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A moziban ezzel egy időben a jelenkori kínai filmgyártás három sikerfilmjét vetítik, egy-egy scifit, történelmi filmet, valamint romantikus alkotást. A filmekről:

The Wandering Earth / A Vándorló Föld

A történet összefoglalója: Amikor a tudósok felfedezik, hogy a Nap hamarosan elöregszik és ki fog tágulni, aminek következtében rövid időn belül elnyeli a Földet, illetve az egész naprendszert, kidolgozzák a Vándorló Föld elnevezésű bátor tervet az emberiség megmentésére. Az egész világ összefogásával a Földön építenek több mint 10 ezer hajtóművet és kormánymotort, hogy bolygónkat kirepítsék a Naprendszerből és 2500 év alatt elvigyék egy 4,2 fényévre levő szomszédos csillaghoz. 
Egy kínai űrhajós e program keretében már évek óta dolgozik vezető beosztásban az egyik vezérlő állomáson. Fia, aki négyéves volt, amikor apja a küldetés miatt családjával együtt hátrahagyta a Peking romjai alatt épült menedékvárosban, mostanra már felnőtt. Az apa épp visszatér a menedékvárosba a fiúért, amikor az a lánytestvérével engedély nélkül kimerészkedik a Föld felszínére nagyapjuk teherautóján. Elkapják őket, de ugyanakkor épp belekeverednek a földi hajtóművek leállása miatti zűrzavarba. A hajtómotorokat sürgősen meg kell javítani, hogy megakadályozzák a Föld és a Jupiter összeütközését. Liu Qi hamarosan azon kapja magát, hogy az emberi faj megmentéséért, a jövő nemzedékek túlélésének reményéért kell küzdenie. Vetítés: június 14-én 17,30-tól

A sas és a sárkány

A történet a Nyugati Han-dinasztia (i. e. 202 – i. sz. 8) Jüan-di császárának idején (i. e. 74 – i. e. 33) játszódik. A nyugati határnál a helyi kis királyságok ellenőrzésével foglalkozó kormányzó (aki egy árulás következtében rabszolga lesz) arcát megbélyegzik és elküldik a Kínai Nagy Fal építésére. Éppen akkor érkezik oda egy magas rangú római katona… Vetítés: június 15.. 13,30, 17,50, június 16-án 15,50 órai kezdettel.

Pekingi szerelmes történet

A történet összefoglalója: az 1980-as években született Sen és Csen Pekingben keresi a szerencséjét, össze akar házasodni. A romantikus történetben – miként lenni szokott – megjelenik „a harmadik” is, aztán jön a nagy őszinteségi roham… Vetítések: június 15-én 15,30-kor, 16-án 13,30kor és 17,50-kor.