Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. június 18. Az év 169. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737625. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Különösen kínos ügyek lehetnének

Különösen kínos ügyek lehetnének
Infovilág

A Civitas Intézet Gazdasági és Társadalomtudományi Kutató Zrt. és a Transparency International Magyarország Alapítvány közös kiadásában jelent meg a Korrupció Magyarországon 2010–2018 alcímű Fekete könyv. A tanulmányt a Civitas Intézet megbízásából Martin József Péter, a Transparency International Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője készítette. A tanulmány második részében található esetleírások elkészítésében közreműködött a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az esetleírások a K-Monitor Közhasznú Egyesület adatbázisán alapulnak. Ez alkalommal a rendszerszintű korrupció újabb eseteivel ismerkedhetnek meg az Infovilág olvasói.

A balmazaújvárosi kenőpénzügyben a város két egymást követő polgármestere, Veres Margit és Tiba István (Fidesz) volt érintett. Előbbi az elmarasztaló ítélet ellenére továbbra is polgármester (a közügyektől a bíróság nem tiltotta el), utóbbi pedig, akit az ügyben tanúként hallgattak ki, országgyűlési képviselő. 2012-ben Veres Margit, akkori jegyző ötmillió forintnyi kenőpénzt vett át egy helyi üzletembertől, K. Sándortól. Az összeg fejében közreműködött abban, hogy Balmazújváros 180 millió forint vissza nem térítendő támogatást juttasson az üzletembernek a város rendezvénycsarnokának felépítésére. K. Sándor elsősorban NB1-es kézilabdacsapata miatt volt érdekelt a csarnok építésében. A polgármester a bíróságon sem tagadta a lefizetést. A beszélgetéseket a rendőrség lehallgatta, így derült ki az is: az akkoriban jegyzőként dolgozó Veres Margit a kapott pénzből csak 450 ezer forintot tartott meg, a többit továbbadta Tiba István akkori polgármesternek.

A bíróság azonban Tibát csak tanúként hallgatta meg, a 2014-ben országgyűlési mandátumot szerző ex-polgármester ugyanis meggyőzte az ügyészséget, hogy a körülbelül 4,5 millió forintot egyszerű kölcsönként kapta Veres Margittól (ez ugyanakkor ellentmond a képviselő akkori vagyonnyilatkozatainak).

Az üzleti kapcsolat azóta sem szakadt meg a város és K. Sándor között: a város képviselőtestülete 2016-ban 230 millió forint hitel felvételéről határozott, hogy megvásárolja a Termál Hotel Balmaz Kft.-t, amelynek tulajdonosa a másodrendű vádlott volt. A vesztegetési ügyben 2017 októberében hozott ítéletet az eljáró Debreceni Törvényszék: Veres Margit hivatali vesztegetés miatt két év, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, K. Sándor pedig egy év hat hónapot, négy évre felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős: az ügyész súlyosítás, illetve letöltendő börtönbüntetés kiszabása miatt jelentett be fellebbezést, az első­, illetve a másodrendű vádlott és védője ugyanakkor felmentésért fellebbezett.

http://nol.hu/belfold/fideszes-polgarmesternel-landolt-a-rejtelyes-kenopenz- kihallgatnak-lazart-j anost-is-1577177

https://blog.atlatszo.hu/2017/10/vesztegetes-elfogadasa-miatt-elso-fokon- eliteltek-balmazujvaros-polgarmesteret/

A Belváros központjában fekvő, Dorottya utca 8. szám alatti épületet 2009-ben szerezte meg az V. kerületi vagyonkezelő. 2010-ben Rogán Antal előterjesztésére a vagyonkezelőt öt értékes ingatlanával, azok 25 százalékos leértékelése mellett eladták a SICAV-FISCEE Opportunity Fundnak. A luxemburgi vállalat, amely így a vagyonkezelő tulajdonában lévő ingatlanokhoz jóval az árukon alul jutott hozzá, Serfőző Pétert, Giró-Szász András akkori kormányszóvivő sógorát nevezte ki vezérigazgatónak. A leértékelésre az önkormányzat szerint az ingatlanpiaci válság miatt volt szükség. 2012-ben a Praefinium továbbadta a vagyonkezelőt – és vele vagyonát – a Hausop Kft.-nek, amely egy a Seychelle-szigetekre bejegyzett offshore cég, a Detris International tulajdonában állt. A Hausop Kft.-t egy évvel később öt új tulajdonos, köztük alapításkori tulajdonosai, a többi közt a Tocsik-ügy kapcsán ismertté vált Lovas testvérek vásárolták meg a Detris Internationaltől. A luxemburgi Praefinium befektetési tanácsadója a Nagy-Britanniában bejegyzett Praefinium Partners Ltd, melyben Heim Péter 9 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. Heim volt az is, aki ugyanabban az évben megvásárolta Giró-Szásztól a négy évvel korábban alapított Strategopolis nevű cégét.

A Dorottya utca 8-ban az a Dorottya 8 Hotel Kft. készül szállodát nyitni, amelynek egyik tulajdonosa a Serfőző Péter által 2014 júliusában alapított Safe Port Projekt Kft. Ez utóbbi cégben Giró-Szász András ugyanazon év novemberében vásárolt részesedést. Az épületet a kötelezően megtartandó besorolás ellenére 2016 őszén váratlanul lerombolták. Az Index Urbanista blogjának kérdésére reagálva az V. kerületi önkormányzat azt a választ adta, hogy a bontásra az épület állagának romlása miatt adtak engedélyt, amely 2016-ra életveszélyessé vált. A telken azonnal meg is indult az építkezés: ahogy az Átlátszó helyszíni fotók alapján megírta, az építtető a liechtensteini ANDOK Familienstiftung, a Dominarium Kft., valamint a Domalbergo Kft. tulajdonában lévő Dorottya 8 Hotel Kft. A Dominarium és a Domalbergo Kft.-k egyaránt Kenyeres Sándor érdekeltségébe tartoznak. A beruházás lebonyolítását végző 3E International Kft. weboldala szerint a szálloda megnyitása 2018 márciusában várható.

http://444.hu/2014/12/02/megsem-lesz-belvarosi-szallodaja-giro-szasz-andrasnak/

http://www.blikk.hu/aktualis/politika/aron-alul-adtak-tul-a-cserevel-szerzett- ingatlanokon/v682d8m

NAV-botrány Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési szakkoordinátora 2013 novemberében robbantotta ki a botrányt azzal, hogy azt állította: a NAV- nál kivételezett helyzetben tartanak egy jól körülhatárolható adózói kört, amelynek tagjai döntően a kiemelt adózók közül kerülnek ki. A bejelentés után lemondó Horváth szerint a határokon átnyúló ÁFA-csalások évi ezermilliárdos kárt okozhatnak a költségvetésnek (ez az összeg szakértők szerint is túlzó), ezért hivatali visszaélés miatt feljelentést tett. Horváth szerint a csalásokban nagyobb kiskereskedelmi láncok és azok beszállítói köre vesz részt, akik gazdasági teljesítményükhöz képest kevesebb adót fizetnek. Tehetik ezt azért, mert nálunk soha nem történik érdemi áfa- és járulékellenőrzés, vagy ha mégis, azok érdemi megállapítás (adóhiány feltárása) nélkül zárulnak. A NAV visszautasította a vádakat és azzal érvelt: a kiemelt adózói körben tett adóhatósági megállapítások összege évente 70 milliárd forintra tehető.

Az egyik nyomozás során egy gabonatermelő céget (Delta Feed Kft.) vizsgáltak, amely évi 6 milliárd forintért adott el gabonát saját raktár vagy szállítókapacitás nélkül. Ugyanakkor egy F. Andrea nevű NAV dolgozó leállíttatta - állítása szerint felsőbb utasításra - a gabonatermelő egyik beszállítójának vizsgálatát. A NAV dolgozó ellen a rendőrség vádemelési javaslattal élt. Pénzügyi kár szempontjából a legnagyobb ügy a General Electric esete volt. 42 milliárd forintos adóhiányt állapított volna meg a Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜIG), amelyről H. Zsolt a KÜIG igazgatója is vallomást tett, illetve a Központi Hivatal is támogatta. Ugyanakkor a GE képviselője egy egyeztetés végén azt mondta, hogy majd elintézi az ügyet S. Katalinnal, H. Zsolt felettesével. Ezek után a KÜIG munkatársait a NAV Központi Hivatalába rendelték, ahol S. Katalin helyettese azt mondta, hogy szakmailag nem értenek egyet a jegyzőkönyvvel. Tulajdonképpen a KH leállíttatta a nyomozást. A rendőrség szerint szakmai kérdésekről folyt vita a NAV-on belül, tehát nincs szó visszaélésről. A Horváth által indított botrány nyomán indult nyomozások azzal zárultak, hogy a rendőrség kimondta: egy kivétellel nem történt semmiféle bűncselekmény a feltárt ügyekben, a nyomozást abban az ügyben is megszüntették. Horváth Andrást később gyanúsítottként idézték be az ellene illetéktelen adóhatósági adatokhoz jutás miatt indult eljárásban. Az ügyészség döntése alapján azonban nem valósult meg egyetlen bűncselekmény sem azok közül, amelyekkel a feljelentő NAV vádolta Horváth Andrást.

http://www.origo.hu/itthon/20141029-nav-ugy.html https://index.hu/gazdasag/2013/11/08/kitalalt_egy_adoellenor_engedik_csalni_a nagyokat/