Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. július 17. Az év 198. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737654. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európai oktatási térség – magyarországi egyetemek is a kiválasztottak között

Európai oktatási térség – magyarországi egyetemek is a kiválasztottak között
Infovilág

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy Európa-szerte mely felsőoktatási intézmények lesznek majd részei az első „európai egyetemi” konzorciumoknak. Az európai egyetemek EU-szerte működő felsőoktatási intézményeket tömörítő olyan nemzetek fölötti szövetségek, amelyek közös, hosszú távú stratégiával előmozdítják az európai értékek és identitás térnyerését.

A kezdeményezés arra irányul, hogy számottevően növelje az egyetemi hallgatók és a felsőoktatásban dolgozók mobilitását, és segítse, hogy az európai felsőoktatás a mostaninál színvonalasabbá, vonzóbbá, befogadóbbá és versenyképesebbé váljék, illetve hogy elmélyüljön az intézmények, a diákok és a dolgozók közötti együttműködés.


A pályázati felhívásra összesen háromszáznál több felsőoktatási intézményt tömörítő 54 konzorciumtól érkezett be pályázat; a Bizottság független külső szakértők – mások között rektorok, professzorok és kutatók – értékelése alapján 17-et választott ki. A nyertes tizenhét „európai egyetemet” összesen tagállam 114 felsőoktatási intézménye alkotja, köztük alkalmazott tudományokat oktató egyetemek, műszaki és képzőművészeti egyetemek, valamint tudomány- és kutatóegyetemek is vannak. Az egyes konzorciumok átlagosan hét, Európa-szerte működő felsőoktatási intézményből állnak, és jól reprezentálják a különböző országokból beérkezett pályázatok földrajzi megoszlását. A nyertes konzorciumok közül öt magyarországi intézményeket is magában foglal. Ezek a következők:

  • CHARMEU (Challenge-driven, Accessible, Research-based, Mobile European University): magyarországi tagja az Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • CIVICA (CIVICA - The European University in social sciences): magyarországi tagja a Közép-európai Egyetem
  • EDUC (European Digital UniverCity): magyarországi tagja a Pécsi Tudományegyetem
  • EU4ART (Alliance for common fine arts curriculum): magyarországi tagja a Magyar Képzőművészeti Egyetem
  • EUGLOH (European University Alliance for Global Health): magyarországi tagja a Szegedi Tudományegyetem

A 17 európai egyetem létrehozására összesen 85, azaz szövetségenként 5–5 millió euró áll rendelkezésre ahhoz, hogy megvalósítsák terveiket, és ezáltal előkészítsék a terepet más európai oktatási intézmények számára.
Az első pályázati felhívást még az ősszel újabb felhívás követi majd.

Az európai egyetemek hálózatainak kialakítására irányuló kezdeményezés