Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. július 18. Az év 199. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737655. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A vélemény (még) szabad: Az újságírók csak robbanjanak fel!

A vélemény (még) szabad: Az újságírók csak robbanjanak fel!

A Fidesz képviselői az ellen szavaztak az Európa Tanácsban, hogy ki kell vizsgálni a Máltán felrobbantott oknyomozó újságírónő, Daphne Caruana Galizia megölésének körülményeit. A Tanács azért a Fidesz nélkül is simán megszavazta a határozatot.

Hetvenkét igen, 18 nem és 3 tartózkodás mellett szavazta meg még szerdán az Európa Tanács, hogy vizsgálatot kell indítani az autójában még 2017 meggyilkolt máltai oknyomozó újságíró,  Daphne Caruana Galizia megölésének ügyében.

444.hu közzé tette, hogy a 47 államot, köztük Oroszországot és a kaukázusi országokat is tagjai között tudó Európa Tanács szerdai döntését kik támogatták és kik nem.

Így bukott ki, hogy négy fideszes képviselő, Németh Zsolt, Csöbör Katalin, Tilki Attila, Nacsa Lőrinc nem szavazta meg a határozatot. Vagyis egyetlen jelenlévő fideszes sem támogatta azt.

Rajtuk kívül a két olasz kormánypárt és Berlusconi pártja egy-egy képviselője, egy ciprusi szocialista, négy török Erdogan pártjából, valamint hat azerbajdzsáni képviselő nyomott még nemet a javaslatra, a 444 szerint.

Az Európa Tanács határozata szerint „a máltai jogállamiságot komolyan aláássa a fékek és ellensúlyok rendszerének gyengesége”, ezért az Európa Tanács arra szólította fel Máltát, hogy vizsgálja ki az esetet, valamint mindenre kiterjedően alkalmazza az Európa Tanács alá tartozó Velencei Bizottság és a Korrupcióellenes Államok Csoportja (a GRECO) ajánlásait.

Málta leghíresebb oknyomozóját, az 53 éves Daphne Caruana Galiziát 2017-ben felrobbantották. A korrupciós ügyeket feltáró Galizia halála előtt arról írt banki dokumentumok alapján, hogy a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat felesége egy panamai offshore cég tulajdonosa volt, és tetemes pénzösszegek mozogtak a cég, illetve azerbajdzsáni bankszámlák között. A miniszterelnök és felesége azonban tagadta, hogy visszaélésről lenne szó. Később Muscat bizalmi szavazást is kért maga ellen, amit megnyert. Muscat a gyilkosságot elítélte, de sokan bírálják a kormányát, amiért az ügy nyomozása nem az elvárt módon halad, illetve különböző függetlenségi aggályok is felmerültek.

A miniszterelnök kritikusai úgy gondolják, az ő személyes védelmének köszönhetően egyes érintettek megúszhatják az ügyet.

A Fidesz képviselőinek a Daphne Caruana Galizia megölésének feltárása ellen szavazó döntése már csak azért is érdekes, mivel korábban, amikor a Fidesz épp amiatt kényszerült magyarázkodásra, hogy miért kapott a hazájában bűncselekmény elkövetése miatt elítélt Nikola Gruevszki menedékjogot és segítséget Magyarországtól, a nemzetközi felháborodásra reagálva a Fidesz  párhuzamot vont Gruevszki állítólagos állami üldöztetése és  Daphne Caruana Galizia halála közé:

„Vannak szocialista kormányok, például Málta, ahol újságírókat gyilkolnak meg…” – hangoztatták.

Vagyis, mint a 444 írja, amikor a Fidesz retorikailag az újságíró halálával tudott érvelni, akkor a Fidesz kész volt kihasználni az újságíró halálát. Most azonban a párt képviselői mégis az igazság feltárásáért küzdő újságíróval történtek feltárása ellen voksoltak.

(A tuódósítás elsőként a www.media1.hu portálon jelent meg.)

Béndek Péter jegyzete:

Hol van az ellenzék ilyenkor, amelyik ezt behozza a magyar köztudatba??! Döntött az Európa Tanács: vizsgálatot kell indítani az autójában felrobbantott máltai újságírónő ügyében.

A kormányzati és ellenzéki korrupciót, illetve a máltai elit alvilági, orosz és azeri kapcsolatait feltáró Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében gyilkolták meg. A határozat a holland néppárti képviselő, Pieter Omtzigt jelentésén alapul, és nagy többséggel szavazták meg: 72 igen, 18 nem, 3 tartózkodás.

Nem annyira nehéz kitalálni, kik nyomtak nemet. Az itt található összesítés szerint a 18 elutasító szavazatot a következők hozták össze: a két olasz kormánypárt és Berlusconi pártjának egy-egy képviselője,

egy ciprusi szocialista,

négy török Erdogan pártjából,

hat azerbajdzsáni képviselő

és négy fideszes: Németh Zsolt, Csöbör Katalin, Tilki Attila, Nacsa Lőrinc (Putyin magyar pribékjei).

(Az írás elsőként itt jelent meg.)