Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. július 18. Az év 199. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737655. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Francia nyár Budán

Francia nyár Budán
Infovilág

A budapesti Francia Intézet nyári programjai az idén a vízpartokra települnek. Vízi mozi és koncert a Felliniben, a Római-parton, utcabál a Francia Intézet előtt, beszélgetések és rövidfilmek a Bánkitó-fesztiválon – tájékoztatta szerkesztőségünket az Institut Français de Budapest.

A francia nemzeti ünnep alkalmából, július 13-án a tradicionális utcabál az idén szakít a hagyományokkal. A francia kötődésű fellépők mellett a magyar Bélaműhely hangszerkészítő foglalkozásával és karmester-játékával tesszük még változatosabbá programot – olvasható az intézet tájékoztatójában. Este a Hét Hat Club zenekara izgalmasan ötvözi a Balkán és Erdély zenei világát a francia sanzonéval. Az utcabált éjszakába hajló bakelitlemezes buli zárja, Dj Cyborg Templar, a Radio Café legendás lemezlovasa a mai francia elektronikus zenék mellett dzsesszt, soult, funkot is mixel.

A legújabb Francia Hullámokon a Fellini Kultúrbisztró fövényén szörfözhetünk. A július 10-én kezdődő vízi mozi főszereplője természetesen a víz, de a nyitófilm előtt még egy vadonatúj punk–jazz-trió, a Kinetic Erotic koncertjévél is várjuk a nézőket. A Cannes-ban díjazott Vízhatásban a negyvenes darukezelő, Samir őrülten belehabarodik egy nőbe. Megtudja, hogy Agathe úszóoktató, ezért beiratkozik egy tanfolyamra, holott tökéletesen úszik.

Audrey Tautou főszereplésével július 17-én folytatódik a program A mélység kalandorával. A César-díjas filmben Jacques-Yves Cousteau feleségével és fiaival él egy álomvillában a Földközi-tenger partján, de a férfi többre vágyik: merész kalandokra.

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb vígjátéka a Szabadúszók, amelyből július 24-én kiderül, hogy miként próbálja kézbe venni a sorsát egy csapatnyi középkorú, az élet által már kellőképpen megviselt, pocakosodó férfi.

Július 31-én, a Francia Hullám zárásaként a Louise és a tél című varázslatos animációs filmben a főszereplő a nyár végén lekési az utolsó vonatot, és ott ragad egyedül a kihalt, tengerparti városkában. Louise feltalálja magát, és – akárcsak Robinson – berendezkedik a télre. 

A nyár igazán csak szeptember 14-én, a Francia Intézet nyílt napján fog zárulni. Sokszínű programmal készülünk: digitális foglalkozások, nyelvóra-bemutatók, filmvetítés, játékok, egész napos beiratkozás, és egy egészen különleges színielőadás, amihez hasonlót itthon még nem láthattunk. A nyári felújítás után barátságos terekkel, VR-szemüvegekkel, frissített digitális anyagokkal, irodalmi újdonságokkal, kényelmes kanapékkal és Budapest egyik legszebb panorámájával várjuk nem csupán a franciául tudókat.

Akár mozi, akár koncert, akár táncos buli, irány a vízpartok, és szörfözés a francia kultúra hullámain!