Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A törlés, a felejtetés mestere

A törlés, a felejtetés mestere
Infovilág

Paul Ristoja hangoztatta, hogy a (kezdeti nevén Carelian Innovation) Blancco a szakma legtöbb, rangot adó minősítésű adattörlési megoldást kínálja a világon. Az adatok kiszivárgásának megakadályozásában különösen érdekelt katonai szövetség, a NATO is a Blancco egyedülálló számítógépes, digitális adatmegsemmisítő eljárását használja évek óta, és ajánlja tagállamainak, köztük Magyarországnak is.

A sajtóesemény házigazdái: Paul Ristoja, fr. Ormós Zoltán és Petrányi-Széll András.

A finn cég vezető szakembere a többi között elmondta, hogy a Blancco gyakorlatilag valamennyi földrészen jelen van. „Szoftvereink és hardveres megoldásaink segítségével ügyfeleink mindennap számítógépek tízezreiről törlik a fölöslegessé vált, megsemmisítésre ítélt, a művelet után már helyreállíthatatlan adatokat. A Blancco Asset Manager használatával ugyancsak naponta sol tízezer hardver- és szoftverleltárt készítenek...”

A lehető legszélesebb körben, még a sokéves számítógépes gyakorlattal rendelkező szakemberek körében is él az a téves meggyőződés, amely szerint a számítógép-merevlemezek (vincseszterek, flash driverek és egyéb adattárolók) újraformázása minden adatok végérvényesen töröl. Ez városi legenda! Az ilyen tárolókról könnyűszerrel, az internetről ingyen beszerezhető szoftverekkel valamennyi, átmenetileg, látszólag eltüntetett adat visszaállítható. Ezért nagy könnyelműség akár újra formázott, akár az eredeti formájában meghagyott tárolókkal elajándékozni, eladni személyi számítógépet, táblagépet, telefonkészüléket. Az ilyen eszközök az adatbányászok játékszerévé válhatnak, elvégre bármilyen személyes (levelek, adóbevallások, családi, netán intim képek stb.), bizalmas, titkos, céges, kutatóintézeti, banki stb. adat kinyerhető belőlük.

Ma már csaknem valamennyi új mobiltelefonnal lehet fényképezni, és a készülékek többsége alkalmas arra, hogy a munkahelyi levelezésünkbe is belépjünk a segítségükkel. Ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani a selejtezett, eladott, elajándékozott telefonokon rejtőző adatok kinyerésére, megsemmisítésére. A Blancco magyarországi szakemberei fölkerestek egy sor olyan boltot, amely használt mobiltelefonokat árusít. A próbaképpen megvizsgált készülékek memóriában nem egyszer még intim, kompromittáló képeket, családi fotókat és egyéb dokumentumokat is találtak, nem beszélve az érintetlenül hagyott telefonkönyvről és híváslistáról. Az ilyen készülék aranyat ér az adatbányászoknak!

Mobil adattörlési tanácsok itt; tessék kattintani!

A Blancco finn szakembere hivatkozott is egy felmérésre, amely szerint ezer magyarországi internetezőből 920 megbízhatatlan módszert használ az adatok törlésére. A legtöbben (30%) formázták a merevlemezt, és sokan (22%) úgy vélték, az operációs rendszer újratelepítésével az adatok is törlődnek. Valamivel többen nem is sejtik, mi történt az adataival, mert mást bízott meg a törléssel. Minden tízediknek eszébe sem jut, hogy ilyesmivel foglalkozzék.

Talán még a számítógépes szakembereknek is csak egy része tudja, hogy a nem teljes felülírással törölt merevlemezekről könnyedén visszaállítható az eredeti tartalom. Még a vincseszter kilyukasztása, átfúrása után is adatok milliói bányászhatók ki a merevlemezről.

A sajtótájékoztató házigazdái hangoztatták: a helytelenül selejtezett adathordozók okozzák az összes adatvesztés tízedét; a hackerek, a számítógépekbe, hálózatokba betörők valamivel nagyobb arányban, 12 százalékkal szerepelnek a listán. És most tessék megfogódzkodni: a számítógépes vírusok mindössze három százalékban ludasak az adatvesztésben.

A sajtóeseményen másik központi témaként taglalták a házigazdák, Paul Ristoja mellett Petrányi-Széll András, a Blancco-termékeket hazánkban forgalmazó V-Detect Kft. ügyvezetője és dr. Ormós Zoltán, az internetre, szerzői jogokra és adatvédelemre szakosodott ügyvéd a rövidesen életbe lépő uniós adatvédelmi reformot, az EU-polgárok adattöröltetési jogát (a szaksajtó a „The Right To Be Forgotten” kifejezéssel illeti) és várható következményeit, esetleges akadályait.

Az adattöröltetési joggal akkor élhetnek ügyfelek, ha az adataik tárolását végző szervezetnek már nem fűződik méltányolható joga az adatok tárolásához. Elméletileg valamennyi személyes adat „kiradírozható” a különféle adatbázisokból, közösségi oldalakról, keresőgépek háttértáraiból; nem kérhetők viszont például az állampolgár azonosító adatainak a törlése a személyi okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, bűnügyi nyilvántartás stb.) elkészítéséhez szükséges nyilvántartásokból.

A szakjogász elmondta, hogy az EU-szabályozás érinti a közösségi portálokat és az internetes kereskedéseket is. Az adattörlési kötelezettséget megszegő cégek várhatóan akár éves forgalmuk 2 százalékának megfelelő pénzbeli bírsággal sújthatóak.

Az Európai Bizottság még tavaly januárban javasolta, hogy a töröltetés jogát (The right to be forgotten) kezeljék alapjogként, így például egy online tranzakció és a vásárló személyes adatait ne őrizhessék meg a cégek mindörökre. A felhő alapú szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak összhangban kell működniük a törvénnyel, ha a feldolgozott adatok EU-állampolgárokat is érintenek, függetlenül attól, hogy a szervereik az EU-ban találhatók-e vagy sem.

Címkék