Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. július 19. Az év 200. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737656. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kukásautó a csúcs

Kukásautó a csúcs
EuroCommPR*Bécs

Ausztria legnagyobb hulladéklerakó telepe, a Deponie Rautenweg is nyári táborozásra várja a bécsi gyerekeket a kedvezményes szünidei programokat kínáló Wiener Ferienspiel részeként. A résztvevők kecskéket simogathatnak, kukásautón utazhatják körbe a telepet és szemétgolfon tehetik próbára ügyességüket. (A képenTáborozó gyerekek a Deponie Rautenwegen © MA48 / Matern)

A Deponie Rautenweg az idén is csatlakozott a Wiener Ferienspielhez, amely ingyenes, illetve kedvezményes szünidei programokat kínál a nyarat otthon töltő bécsi iskolásoknak. Az osztrák főváros 22. kerületében, Donaustadtban található szemétlerakó július 24. és augusztus 3. között, délelőttönként várja a 6–10 éveseket. Bevezetésként a gyerekek körbeautózhatják a mintegy 60 hektáros telepet, miközben rengeteg érdekes és hasznos dolgot hallhatnak a hulladékgazdálkodásról és a válogatott hulladékgyűjtésről. Olyan kérdésekre kaphatnak például választ, mint hogy hányszor lehet újra hasznosítani az újrahasznosított papírt?

Mivel a telepnek saját kecskenyája is van, a táborozó gyerekek az idén született gidákat is meglátogathatják. A szemétlerakó területén a 90-es évek eleje óta élnek pinzgaui kecskék – azóta, hogy egy állatorvosnő helyet keresett a kihalástól fenyegetett kecskefaj néhány példányának. Akkoriban már csak alig kétszáz élt belőlük egész Ausztriában. A telep végül négy állatnak lett az otthona – nem utolsó sorban azért, mert valakinek karban kellett tartania az egyre nagyobb zöldterületeket. (Kép: A Deponie Rautenweg kecskenyája © PID / Schaub-Walzer)

Mivel nincsen hulladéktelep kukásautó nélkül, ezek a járművek is szerepet kapnak a táborozók programjában: sokak régi álma válik valóra, amikor körbemehetnek egy kukásautóval a telepen. A szemétgolf egyik feladata pedig, hogy úgy találják el egy régi kukásautó-kerékkel a harangot, hogy az megszólaljon.