Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. július 19. Az év 200. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737656. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kifogyhatatlan! – Rendszerszintű korrupció Magyarországon

Kifogyhatatlan! – Rendszerszintű korrupció Magyarországon
Infovilág

A Civitas Intézet Gazdasági és Társadalomtudományi Kutató Zrt. és a Transparency International Magyarország Alapítvány közös kiadásában jelent meg a Korrupció Magyarországon 2010–2018 alcímű Fekete könyv. A tanulmányt a Civitas Intézet megbízásából Martin József Péter, a Transparency International Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője készítette. A tanulmány második részében található esetleírások elkészítésében közreműködött a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az esetleírások a K-Monitor Közhasznú Egyesület adatbázisán alapulnak. Ez alkalommal a rendszerszintű korrupció újabb eseteivel ismerkedhetnek meg az Infovilág olvasói.

Simonka-ügyek 2014-ben a Magyar Narancs mutatta be, hogy Pusztaottlakán Simonka György országgyűlési képviselő, a korább polgármester, hogyan menedzseli azokat a vállalkozásokat, amelyekben rendre a családtagjai, rokonai és ismerősei nyernek pályázatokon közpénzeket. A Simonka körüli cégek olyan pilotprogramban is szerepet kaptak, amelyet a képviselő menedzselt. A településre az átlag feletti mértékben jutnak állami támogatások. Simonka köre határon átnyúló együttműködési programon keresztül is pénzhez jutott: a 60 milliós összeg fölött rendelkező hazai szervezetek közé bekerült a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány is. A szervezet kuratóriuma úgy határozott, hogy 24 millió forintért Pusztaottlakán elindítják a közös sajtószolgáltatás a határ menti térség jobb informálása érdekében elnevezésű programot. Erre nem írtak ki közbeszerzési pályázatot, hanem három helyi vállalkozást hívtak meg. Ebből kettő Simonka-közeli volt. A nyertes a Simonka-család érdekeltségébe tartozó Család-Tour Kft. lett, melyben Simonka feleségét, édesanyját is meg lehet találni. Az időközben Likefest, majd Mentor Menedzsment névre váltó vállalkozás az összegért vállalta egyórányi rádióműsor, néhány kiadvány és három médiatréning megszervezését. A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség az ügyben költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Az eljárás során fény derült arra, hogy többszörös összeférhetetlenség állt fenn. Az egyik meghívott cég ugyanis benne volt a pályázatot kiíró alapítvány alapítói körében, az alapítvány kuratóriumának egyik tagja pedig a pályázat lebonyolítása idején ügyvezető igazgatója volt a nyertesként kihozott cégnek. A hatóságnál lefolytatott eljárás újabb fordulójában aztán eltűnt az összeférhetetlenségre és az alkalmatlanságra vonatkozó tétel, és 300 ezer forintra mérséklődött a büntetés, amelyet a kisebb, kiírási szabálytalanságok miatt róttak ki.

A Simonkával kapcsolatba hozható Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány később két másik pályázaton azt a Public Sector Kft.-t bízta meg egészségügyi feladatokkal, amely a Mengyi Rolanddal szemben elrendelt nyomozás anyagaiban is szerepel. A cég (amely a cégadatok szerint nem foglalkozik egészségügyi feladatokkal) 17 millió forinthoz jutott az egyik pályázat keretében, egy másik pályázatban 21 millió forintot kapott. Hadházy Ákos (LMP) később feltárta, hogy a Fejér megyei Cecén és Lajoskomáromban is ugyanezen cég nyerte az egészségügyi szűréssel kapcsolatos közbeszerzést és ugyanazokat a cégeket hívták meg a pályázatra az összes településen. Hadházy ezen felül további ügyekről is beszámolt, ahol Uniós fejlesztési pénzek kerülhettek a Simonka-hálózat közelébe: 22 és félmillió forint közpénz ment paprika- és dinnyekostóltatásra Simonka korábbi cégének. Az ottlakai Magyar Termés Kft (melynek egy időben Simonka György volt a vezetője) 22 millió forintért írt ki közbeszerzést néhány bútorra, a nyertes szintén köthető volt a Simonka-családhoz. Szintén bútort vásárolt tizenkét és fél millióért a Család Tourstól a Paprikakert Tész Kft, amelyben szintén volt Simonkának érdekeltsége. A Paprikakerthez egy hetvenmilliós eszközbeszerzés is köthető, ahol a győztes szintén Simonkához köthető. A szintén Simonka család érdekeltségébe tartozott Mentor Menedzsment cégtől 24,6 millió forintért rendelt kommunikációs szakértői szolgáltatást az önkormányzati tulajdonú Békés Megyei Területi Társadalmi Aktivitás kft. A Start munka mintaprogram keretében pedig az Aktív Klub Kft huszonhatmillió forintért szerzett be eszközöket - a cégben korábban szintén cégvezető volt Simonka.

2017. márciusában előzetes letartoztatásba került Simonka György fideszes országgyűlési képviselő egyik üzlettársa költségvetési csalás büntette miatt. Ez az eljárás Simonka Györgyöt is érinti, de független a fentiektől: a becsődölt Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel van összefüggésben. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány, továbbá települési önkormányzatok által megvalósított egészségfejlesztési pályázatok kivitelezése kapcsán Hadházy feljelentés alapján elrendelt nyomozást a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytatja 65007-176/2017. bűnügyi számon, versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018 . június 10. napja, ami meghosszabbítható. A nyomozás során gyanúsított felelősségre vonására eddig nem került sor. Simonka György parlamenti padtársa, Varga Gábor körül is hasonló rokoni-üzleti háló tárható fel. A Magyar Nemzet szerint összesen 973 millió forint kárt okozott a Simonka tulajdonában lévő Magyar Termés TÉSZ Kft.

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-kihalt-zsakfalu-ahol-milliomos- polgarmester-uralkodik-89130 http://www.parlament.hu/irom40/19638/19638-0001.pdf https://mno.hu/belfold/kozel-egymilliard-forint-kart-okozott-simonka-gyorgy- cege-2402574

A KLIK uniós támogatása Az EMMI 2015. november 30-án írta ki az Integrációs Pedagógiai Rendszer (IPR) projektjeinek támogatása című pályázatát TÁMOP-forrásból. Ezen konzorciumvezetőként kizárólag kincstári körbe tartozó, önálló központi költségvetési szerv indulhatott, partnerként pedig csak az EMMI irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv jelentkezhetett. Egyetlen pályázóként a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (KLIK) 2016 elején - az EMET-tel konzorciumban - a gigászi adósságállományával szinte megegyező, 16,9 milliárd forintos uniós támogatást nyert el a retrospektív uniós projektre. Ezt az összeget akkor megtartotta az állam, majd 2016 folyamán rövid idő alatt konszolidálták a tartozásait a 2007 és 2015 között megvalósult fejlesztések, képesség kibontakoztató, integrációs felkészítő és óvodai fejlesztő programok” költségeire hivatkozva. A KLIK még nem is létezett az EU-s pályázatban újrafinanszírozott időszak IPR-fejlesztéseinek korábbi szakaszában. A kormányzat a felvetésekre úgy reagált, hogy a projekt megvalósítását az EUTAF elfogadta, a pénzt az oktatásra költötték, a korábbi kormányok hibáját korrigálva.

A sajtó a KLIK más TÁMOP-os projektjeiben is visszaélést gyanított. A „Köznevelés az iskolában” című TÁMOP-os projektjén 10 milliárd forintért szereztek be különféle informatikai eszközöket, ennek egy részéről a KLIK vonakodott elszámolni Hadházy Ákos (LMP) kérésére. Sokak szerint a közoktatás alulfinanszírozottságát igyekeztek az uniós forrásokkal kipótolni, miközben az előző uniós ciklus oktatásra költött pénzeinek hatása nem kimutatható.

Kishantos 2013-ban a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ (KVK) 21 évnyi biogazdálkodás után tíz részre osztott gazdaságának összes területét elvesztette a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) földhaszonbérleti pályázatán. A győztesek közt található Mezőfalva polgármestere, Márok Csaba, a Hantosra bejegyzett Simon Kft. felügyelőbizottsági tagja, valamint Simon-Hornok Réka, akinek apja és férje is ugyanezen cég tulajdonosai. A KVK szerint a Simon Kft a maximálisan megengedett 1200 hektáros birtokméretet messze meghaladó 2900 hektáron gazdálkodik. Szintén sikerrel pályázott a Mező Vidék Bt., amelynek tevékenységei között még a pályázat benyújtásakor sem szerepelt mezőgazdasági tevékenység. A KVK ügyét felkaroló Greenpeace Magyarország, illetve a pályázat eredménye ellen tiltakozók szerint a földek odaítélésekor önkényes döntés született. A Greenpeace ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt tett feljelentést, a jogos földhasználók személyének megállapítására pedig birtokperek indultak.

2014-ben Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára bejelentette, hogy az NFA is jogi lépéseket tervez a KVK-val szemben, az ugyanis hónapokon át jogosulatlanul használta az általa korábban bérelt földterületeket. Az LMP ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, amiért a rendőrség nem nyújtott védelmet a birtokvitában érintett kishantosiaknak. A birtokvitákban 2014 során több bírósági döntés is született, amelyek egy része a biogazdaságnak, más részük az új bérlőknek adott igazat. 2015 júniusában a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is hatályon kívül helyezte az NFA és a Mező Vidék Bt. között létrejött bérleti szerződést. Addigra azonban az új – ekkorra már bírósági ítélet alapján is jogtalan – bérlők tevékenységükkel (rovarirtó és egyéb vegyszerek alkalmazásával) már biogazdálkodásra alkalmatlanná tették a területet. Bár a Mező Vidék Bt.-vel kötött szerződést érvénytelenítette a bíróság, az NFA pályázati kiírását és elbírálását - hosszú jogi procedúra végén - 2017 tavaszán a Fővárosi Törvényszék jogszerűnek ítélte. A KVK haszonbérleti jogviszonyból származó elszámolási kötelezettség miatt kezdeményezett jogi eljárást az NFA-val szemben, ám a 2017 januárra kitűzött tárgyalás körül újabb bonyodalmak adódtak: a bíróság, arra hivatkozva, hogy az NFA - a Földművelésügyi Minisztériumba olvadásával - megszűnt, alperes híján elhalasztotta volna a tárgyalást addig, amíg a Minisztériumot sikerül bevonni az eljárásba. A Földművelésügyi Minisztérium azonban cáfolta, hogy az NFA megszűnt volna. A per tehát folytatódott, és 2017 júniusában a Fővárosi Törvényszék jogerősen közel 17 millió forintos kártérítés megfizetésére kötelezte az NFA-t a KVK-val szemben.

http://nol.hu/belfold/haboru_ indult_a_kishantosi_foldekert-1423805 https://24.hu/belfold/2014/05/29/kishantos-az-uj-berloknek-adott-igazat-a- birosag/ https://mno.hu/gazdasag/nem-lepett-kishantos-ugyeben-az-alkotmanybirosag- 137528

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/csoda-tortent-kishantos-ugyeben-1389689 https://index.hu/gazdasag/2017/03/27/kishantos _masodfok_foldhaszonberleti_p alyazat/

http://fovarositorvenyszek.birosag.hu/sites/default/files/field_attachment/20170 628 kishantos nfa masodfok.pdf